TIRNAK MANTARI , AYAK MANTARLARI VE VAJİNAL MANTARLAR

Tırnak mantarı, ayak mantarlarında görülen en önemli mantar rahatsızlıklarından birisidir.
Tedavinin başarıya ulaşması için;

Ayak temiz, serin ve kuru tutulmalıdır.
Pamuklu, yün veya bunlar gibi emici maddelerden yapılmış çoraplar giyilmelidir.
Aynı çorabı 2 kere giymeyin ve ayaklarınızın kuru olmasına dikkat edin. Ayaklarınızın sürekli kuru olmasını sağlamak 
bile tek başına mantarı yok edebilir çünkü mantar yaşamak için nemli bir ortama muhtaçtır.
Ayakkabılar ayağa tam olmalı ve böylece ayağa ya da tırnaklara travma azaltılmalıdır. 
Dar burunlu, yüksek topuklu, eski, yıpranmış ayakkabılar, çorapsız giyilen ayakkabılar veya başkasının ayakkabısı giyilmemelidir.
Yüksek yoğunlukta mantar sporları içerebilecek yüzeylerde yalın ayak yürümekten kaçının.  
Halı döşeli zeminler, banyo yerleri, duşlar, jimnastik salonları, soyunma odaları, yüzme salonları, hamamlar gibi. 
Tırnaklar kısa ve düz kesilmelidir. Kenarlarını yuvarlak kesmeyin.
    
Mantar rahatsızlığını tedavi edebilecek en önemli bitki aynısefa bitkisidir.

Şimdi aynı Sefa nedir?
Diye sorulacaktır.
Mezarlarda çok bulunan, çiçeği papatyaya, çiçek rengi ise portakal rengine benzeyen güzel bir çiçektir.
Aynısefa anti mantar özelliğe sahiptir. Aynısefa kremini aktarlardan temin edebilirsiniz.
Yâda aynısafa çiçeklerinin kaynama suyuyla yapılan ayak  banyoları mantar tedavisinde etkili olur (Aynısafa bitkisinin bulunduğu kaba kaynatılmış suyu dökün.
Ilındığında suyunu  ayak parmak aralarına sürün ve ayaklarınızı bu su ile yıkayın.

1- Yapabileceğiniz diğer tedavi yöntemi ise ayaklarınıza Çörek otu yağı sürünüz. Bol bol, sıklıkla sürünüz. 
2-Zeytin yaprağı ekstresi kullanın. Zeytin ağacı bakteri, mantar ve parazitlere karşı korunmak için kendi antibiyotiğini üretir.
Zeytin yaprağı ekstresi mükemmel bir antiviral ajandır. Ayrıca zeytin yaprağı ekstresi uçuk, grip, bakteri, sıtma, mantar, iltihap, yüksek kan basıncı, diyabet, kronik halsizlik ve soğuk algınlığı için de kullanılabilir
3-Sarımsak dilimleri ya da suyu kullanın. Mantarlı bölgeye sarımsağı dilimleyerek koyun ya da sarımsak suyunu sürün.Üzerine  çoraplarınızı giyin ve gün boyu orda durmalarını sağlayın.Bu yöntem mantar ilaçlarından daha etkilidir.



VAJİNAL MANTARLAR


Çoğu kez gebelik, antibiyotik kullanımı gibi nedenlerle ortaya çıkan bu durum tedaviye kolay cevap verir. Ancak kronik vajinal mantar enfeksiyonu hem cinsel hem de psikolojik sorunlara yol açabilir. 

NASIL BULASIR

Vajinal mantar enfeksiyonunda üreyen mikroorganizmalar genellikle başkasından bulaşmaz. Kişinin zaten kendi vajinasında bulunan maya hücreleri çeşitli nedenler ile aktif hale gelip enfeksiyon yaratmaktadırlar. Dolayısı ile havuzdan vb. bulaşma söz konusu değildir. Çok nadiren cinsel ilişki ile bulaşabilir. Ancak bir kadında mantar enfeksiyonu olması mutlaka cinsel ilişki ile bulaştığı anlamına gelmez. Bakire kızlarda hatta küçük çocuklarda bile mantar enfeksiyonu olabilir.



RISK FAKTORLERI

Antibiyotikler: Geniş spekrtumlu olarak tabir edilen güçlü antibiyotikler vajinanın normal pH dengesini bozarak mantar enfeksiyonu için uygun ortam hazırlarlar. Vajinitte en sık etkili olan antibiyotikler tetrasiklin ve penisilin grubu ilaçlardır.
Gebelik: Özellikle gebeliğin son 3 ayında hücresel bağışıklığın azalması ile kandida gelişimi kolaylaşır
Şeker Hastalığı: Kan şeker düzeylerinin dengesiz seyrettiği kontrolsüz diyabette idrar ve vajinal salgılarda şeker düzeyleri artar, bu da mantar için uygun bir ortam hazırlar.
Immunosupresyon: Bağışıklık sisteminin baskılanması demektir. İlaçlar ya da sistemik hastalıklar sonucu hücresel bağışıklık sisteminin baskılanması mantarın üremesini hızlandırır.
Rahim içi araç (spiral): Etkisi tam olarak bilinmemektedir. Ancak kandidiazis için predispozan faktör olduğu ileri sürülmektedir.
Hormon kullanımı: Ostrojen ve progesteron içeren ilaçların alimi kandidiazis görülme oranını arttırır.
Naylon giysiler: Özellikle kilolu kadınlarda giyilen naylon giysiler ve çamaşırlar bölgede sıcaklık ve nem artısına neden olurlar. Bu durum mantar hücreleri için altın değerinde bir fırsattır. 
Lokal allerjenler: Renkli tuvalet kâğıtları, parfümler, yüzme havuzundaki ilaçlar, tampon ve pedler alerjiye neden olabilirler. Alerjik zemin üzerinde ise daha sonra mantar enfeksiyonu gelişebilir.

Metabolik hastalıklar: Tiroid hormonu bozukluğu gibi hastalıklar kandidiazis için uygun zemin hazırlar.
Ve ayrıca; Şişmanlık, Kronik servisit ve radyasyona maruz kalma durumları da mantarı tetikler.




http://www.bittison.com/nurs-lokman-hekim-aynisefa-kremi-100-ml.html





BELİRTİLERİ   

Vajinal mantar enfeksiyonunun en önemli ve en sık görülen belirtisi kaşıntıdır. Bu kaşıntı geceleri şiddetlenir ve sıcak etkisi ile artar.
Hastaların çoğunda dış genital organlarda yanma vardır. Özellikle idrar yaparken, idrarın değdiği bölgelerde şiddetli yanma hissi olur.
Bazı hastalarda cinsel ilişki esnasında ağrı olabilir.


Tedaviyle ilgili olarak bu konuya haftaya devam edeceğiz.
Sağlıklı günler diliyorum.
Share on Google Plus

Bakım Kadınlar artık Türkiye'nin en büyük kadın kulübü ve portalı BittiSon Kadın'da. Kadınlar, BittiSon Kadın'da iş hayatından doğuma, yemek yapımından çocuk, Kuru Kayısı Faydalari, Cilt Bakımı, Doğal Güzellik, Laser Epilasyon, Bitkilerle Cilt Bakımı, Sivilce ve Akne Tedavi, Günlük Cilt Bakımı, Sağlıklı Diyet, Şifalı Bitkiler, Cilt Bakımı, Güzellik, Cilt Lekeleri, Doğal Cilt Bakımı, Güzellik Sırları, Gözaltı Morlukları, Kaş Şekilleri, Cilt Maskeleri, Yüz Maskeleri, Dudak Bakımı, Seksi ...

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 yorum:

Yorum Gönder